top of page

PITANJA I ODGOVORI

1.Ne mogu se udebljati !

2.Ne mogu smrsati !

3.Ne zelim da dobijem velike misice !

4.Nemam ja mnogo kila samo se trebam utegnuti !

5.Sta da uzmem da brze skinem salo ?

6.Sta da pijem da dobijem misicnu masu ?

7.Ja imam jako brz metabolizam idem cesto u WC !

8. Ne zelim da radim teske vjezbe !

9.Koliko ponavljanja za masu a koliko za definiciju ?

10. Koja je najbolja vjezba za grudi ?

1. Ne postoji osoba koja se ne moze udebljati ili ne moze smrsati. Za dobijanja ili smanjenje broja kg najvaznije je imati suficit ili deficit sa unosom kalorija. Tj. jesti vise nego sto je nasem tijelu potrebno ili jesti manje nego sto je nasem tijelu potrebno. Sva hrana koju jedemo sadrzi kalorije , ne postoji hrana od koje se deblja niti hrana od koje se mrsa. Vrijeme obroka tj. da li jedete kasno uvecer ili necete da jedete poslije sest nema veze sa debljanjem.Ukupan kalorijski unos odlucuje sta se desava sa nasim tijelom.

Osobe koje se ne mogu udebljati su ubjedjene da jedu mnogo , ali nikad ne znaju koliko nutrijenata unose u toku dana. Kada ih pitas kako se hranis odgovor je jedem ja sve , ili jedem jednom dnevno.

Uzmite 14 dana i pisite svaki obrok, tacnu gramazu . Jedino na taj nacin mozete znati koliko proteina , masti i ugljikohidrata unosite u prosjeku svaki dan. Ako se kilaza ne povecava znaci da je potrebno vise, ako se kilaza ne smanjuje znaci da je potrebno manje kalorija.Ako ne znate odrediti unos nutrijenata i sastav hrane Vam je nepoznanica jednostavno angazujte trenera koji ce to uraditi za Vas.

2. Pogledaj napisano pod jedan. Za mrsanje vrijedi isto , uzmi na papir svaki dan koliko jedes. Ako kilaza ili procenat masti na tijelu ne pada znaci da je potreban veci deficit. Rjesenje je ili jesti manje ili imati vise aktivnosti tj. potrosnju energije kroz trening.

Salo jesu zalihe energije za nase tijelo , to salo je nastalo jer ste unositi vise hrane nego je vasem tijelu bilo potrebno.

3. Niko nije usao u teretanu i slucajno dobio misice . Za to je potrebno koontinuirano trenirati godinama , zbog toga se ne brinite velike misice koje vidite na slikama bodybildera ne mozete imati sve i da zelite. Zene tj. djevojke ne dobijaju misice od samog pogleda na tegove

4. I ako nemate mnogo kilograma a imate problema sa viskom masnih naslaga to znaci da Vam treba misicna masa. Utezanje jeste izgradnja misicne mase. Ne mozemo salo utegnuti ili pretvoriti u misice , samo mozemo istopiti masne naslage, a izgradnja misicne mase daje cvrsti izgled vaseg tijela. Zatezanje jeste rekompozicija tijala vise misicne mase a manje masnih naslaga.

5. Ni jedan suplement nece pomoci brzem sagorjevanju masnih naslaga , vracamo se na pitanje br.2. kalorijski deficit i trening su osnova gubitka kilograma. Suplementi ne djeluju na dirketno topljenje masnih naslaga.

6. Vracamo se na pitanje br1 . bez kalorijskog sufitita tj. dovoljnog unosa nutrijenata iz hrane nema povecanja tjelesne kilazei misicne mase . Potrebna je kvalitetna hrana , aktivacija tijela kroz tezinski trening a suplementi koje koristimo su dodatci oni nikako ne mogu zamjeniti hranu.

Ako se zelite udebljati bez treninga onda ce te dobiti samo salo. Ako zelite izgledati dobro morate trenirati.

7. Brzina metabolizma je vezana za kolicinu misicne mase , spol i godine i genetiku . Nema veze sa vasom probavom i cestim odlaskom na WC.

8. Svaka vjezba je opasna ako tehnika izvodjenja nije pravilna. U teretanama sam se nagledao svega od takmicara koji odlicno izgledaju a imaju jako losu tehniku izvodjena osnovih vjezbi do rekreativaca koji pokusavaju da kopiraju te iste , ili mozda trenera koji ni sami ne znaju te vjezbe raditi pa klijentima savjetuju da ih izbjegavaju jer su opasne.

Nema opasne vjezbe ako tehnicki radite ispravno i prilagodite pokret svojim mogucnostima. Ukoliko ne mozete nauciti raditi pravilno vjezbe samostalno angazujte trenera.

9.Ne postoji broj ponavljanja za masu ili definiciju. Masa je kolicina misicne mase , definicija podrazumjeva samo nizak procenat masnih naslaga na nasem tijelu.

Definicija se radi kalorijskim deficitom a masa kalorijskim suficitom.

U slucaju treninga raspon ponavljanja za hipertrofiju jeste 6 do 10-12.

Ukoliko se vise zelimo bazirati na izgradnju snage radimo 1do 5 ponavljanja ( powerlifting ili weightlifting trening )

Misicna izdrzljivost 15 ili vise ponavljanja.

Povecanje snage dovodi do povecanja misicne mase jer samo je jaci misic veci misic. Sto znaci ako smo radili cucanj 60kgx10 a sada radimo sa 80kgx10 dobili smo na snazi sto je preduslov za povecanje misicne mase.

10. Ne postoji najbolja vjezba ali postoje osnovne vjezbe koje aktiviraju najvise misica . To su visezglobne -kompleksne vjezbe na kojima najlakse mozemo progresivno podizati kilaze i aktivirati sto vise misica jednim pokretom.

Izolacionim vjezbama izoliramo jedan dio misica koji zelimo povecati ili samo jednu misicnu grupu.

Npr. Cucanj i Deadlift su vjezbe za cijelo tijelo i ako cucnjevi primarno angazuju misice nogu nasa donja ledja , trbusni zid i stabilizatori tijela su aktivni dok radimo ovu vjezbu.

Pocetnici nemaju mind muscle konekciju tako da je njima prioritet ucenje pravilne tehnike osnovnih vjezbi i izgradnja snage sto dovodi do povecanje misicne.

Cucnjevi - Mrtva dizanja -Veslanja - potisci i vjezbe koje mozemo raditi sa vlastitim tijelom.

Za sve Vase probleme postoji objasnjenje i rjesenje . Samo je potrebno da radite kontinuirano i sistemski ukoliko zelite napredovati. Sam ulazak u trenazni proces bez adekvatnog plana prilagodjenog vasim mogucnostima nece donjeti ocekivane rezultate.

Hvala na citanju , ukoliko Vam se text dopada mozete ga podjeliti sa svojim prijateljima na drustvenim mrezama.


bottom of page