top of page

Problem Flexibilne Dijete ( IIFYM )


Problem Flexibilne Dijete ( IIFYM )

Vec dugo zelim da napisem jedan post na ovu temu , Flexibilna dijeta poznata i kao IIFYM ( ukoliko se uklapa u dnevne makrose ) je nacin prehrane u koji 80% vasih dnevnih nutritivnih kalorijskih potreba potice iz nutritivno bogate hrane ( zdrave namirnice ) i 20% iz ostale hrane koju volite da jedete.

Sto u praksi znaci ako dnecno unosim 2000kalorija onda cu 1600 kalorija unjeti iz ciste hrane a ostatak nutrijenata cu “ fitati “ iz hrane koja mi se jede danas npr. 400kcal iz cokolade.

Ovaj nacin prehrane se moze praktikovati i u kalorijskom deficitu kao i kcal suficitu.

Na pocetku cu da kazem da protim IIFYM nemam negativne emocije , i sam u Offsezoni znam imati par dana gdje pratim fitam junk hranu u kcal unos. Sa druge strane na dijeti ( kalorijski deficit ) kada zelim gubiti masne naslage jedem flexibilno ali iskljucivo namirnice koje su mikronutritivno bogate ( cista hrana ) , ne ubacujem kalorije iz malih cheat obroka , ali opet se ne baziram samo na jedan izvor proteina - masti ili UH. Tako da mogu jesti kikiriki maslac kao izvor masti , zobene , krompir rizu kao izvor UH i rotirati izvore proteina kako ne bih jeo samo piletinu vec i ostale vrste mesa i sl.

Ovakav nacin prehrane preporucujem i svojim klijentima , gdje im dajem na izbor vise namirnica koje mogu kombinirati u svakom obroku.

Misljenja sam da IIFYM ( 80-20 ) moze donjeti rezultate nekom pojedinicima ali ne i svakome i to zavisi od par faktora.

  • Brzina Metabolizma

  • Da li se radi o pocetniku ili naprednom rekreativcu

  • Kolicina misicne mase

  • Intenzitet i broj sedmicnih treninga

  • Genetika

  • Disciplina osobe i precizno pracenje svakog grama unesene hrane.

Osobe sa genetski brzim metabolizmom ( osobe koje tesko dobijaju kg ) mogu veoma uspjesno da prate fleksibilnu dijetu, sa druge strane osobe usporenog metabolizma koje lako dobijaju na tezini teze ce napraviti rezultate sa istim pristupom.

Pocetnici koji tek krece sa treningom i stecu osnovno znanje o prehrani i treningu tesko mogu procjeniti svoje kcal potrebe ili kolicinu kalorija koje jedu u obroku ako ga nisu sami spremili. Kako znati tacno koliko kcal ima u 2 parceta pizze ili pecivu iz pekare.

Osobe sa vise misicne mase imaju i vece kcal potrebe , njihovi misici trose energiju i ustanju mirovanja.Dok pocetnici i osobe koje namaju izgradjenu muskulaturu imaju i dosta manje kcal potrebe.

Koliko intenzivno trenirate i koliko X trenirate u toku jedne sedmice. Poznajem osobe koje dnevno rade po 2 treninga , ne stede se ni sa intenzitetom ni volumenom. Dok sa druge strane pojedinci odrade 3 treninga sedmicno pilatesa i smatraju to intenzivnim vjezbanje. Sve sto imate vecu kcal potrosnju kroz vasu aktivnost to znaci da su i vase kcal potrebe u toku dana vece. Zbog toga i ako unesete visak kcal iz hrane vjerovatno ce te to sagoriti ili iskoristiti kao energiju na treningu.

Genetika je povezana sa stavkom br.1 ako ste “ genetski sretnici” mozete se provuci i sa losom prehranom ,upoznao sam osobe koje 1 od 10 obroka pojedu nesto malo zdravije,hrane se losije od vecine , ne biraju sta jedu i opet izgledaju bolje od 90% ostalih vjezbaca. To je jednostavno genetika i to ne mozete kupiti.

Osobe koje detaljno paze na unos hrane. Perfekcionsti koji zaista vagaju i broje svu hranu koju su unjeli u toku dana . Dugogodisnja praksa pracenja unosa makrosa u toku dana.

Sve navedene stavke mogu imati uticaj da li ce osoba imati rezultat sa IIFYM nacinom prehrane ili ne. Ozbiljna forma ( takmicarska ) se radi na malo drugaciji nacin i tu je potrebno zaista paziti na kvalitet hrane i jesti 100% cisto kako bi rezultati bili maximalni jer prostora za greske nema. Znam da postoji par osoba koje su i sa fitanje makrosa bile u odlicnim formama ali takvi su u velikoj manjini.

Opet svako neka bira kako njemu odgovara , na kraju se sve svodi na ono sto je Vama najprakticnije i sto ce Vas dovesti do rezultata. Ne postoji najbolji sistem , najbolja prehrana , najbolji trening itd. rezultati se mogu ostvariti na vise nacina sto je dokazano mnogo puta u praksi. Ja ipak biram onaj koji ce mi najbrze donjeti zeljenje rezultate.

.

Hvala na citanju ! Ukoliko imate komentare na ovu temu ili vlastito iskustvo sa IIFYM prehranom pisite u komentaru.

.

www.tariksecic.com


bottom of page