top of page

WHEY PROTEIN KAO ZAMJENSKI OBROK

WHEY PROTEIN KAO ZAMJENSKI OBROK

Da li mogu popiti whey protein umjesto obroka?

Da li je whey protein adekvatna zamjena za kruti obrok ?

Koliko tijelo proteina moze da iskoristi po obroku ?

Kada pricamo o whey proteinu koji se najcesce koristi kao dodatak prehrani rijec je o „brzom“ izvoru proteina koji se probavi za 20-30 min i zato je idealan napitak poslije treninga kada zelimo sto brzi izvor proteina kako bi misici dobili potrebni gradivni materija.

Krutoj hrani treba mnogo duze ode probavi , u zavisnosti od vrse hrane ( izvora proteina) npr.

Bjelanci 60min

Cijela jaja 2-3h

Bijelo meso 2-3h

Crveno meso 3-4h

Svjezi sir 5 sati.

Koliko proteina tijelo moze iskoristiti po obroku ? Na internetu nalazimo podatak 30g proteina po obroku. Ali to je daleko od istine tijelo moze iskoristiti i do 100g proteina po obroku. Sve zavisi od sastava obroka, duzine razgradnje obroka i kolicine misicne mase osobe. Tako ako jedemo obrok koji u sebi sadrzi vise razlicitih izvora proteina on se moze probavljati mnogo duze .

Npr. Crveno meso do 10% masnoce, meso koje u sebi sadrzi masnoce se duze vari , nego „ cisti“ izbor proteina iz mesa kao npr.file bijele ribe.

Tako tijelo nema odredjenu mjeru za probavu kolicine proteina po obroku ali ima mjeru koliko grama proteina moze da iskoristi u odredjenom vremenskom periodu..

Recimo da za 60 min tijelo moze da iskoristi 10-30g proteina. To opet zavisi od kolicine misicne mase osobe. Tako da jedan pocetnik istu iskoristivosti i potrebu za kolicinom proteina u obroku kao bodybuilder od 100kg. Tako kada pojedete 20g proteina iz piletine tijelo ce to iskoristiti za cca 2-3 sata. Ali ako popijete 30g proteina iz izvora kao sto je protein u prahu , tijelo ce iskoristiti jedan dio a ostatak ce se pretvoriti u glukozu ( secer ).

Sta bi jedan cjelovit i balansiran obrok trebao da zadrzi:

Proteine

Ugljikohidrate

Masti

Vlakna.

Masti i vlakna usporavaju probavu hrane. Tako dodavanje zdravih masnoca ( orsasti plodovi ili kasika maslinovog ulja ) ili vlakana uz proteine u obroku usporava ragradnju istog.

Takodjer proteinske sejkove mozemo usporiti dodavanje ugljikohidrata , masnoca i vlakana.

Druga opcija je konzumacija proteina koji su po sastavu spororazgradivi kao sto je casein ( mlijecni protein ) ili blend sa vise izvora proteina ( casein , whey protein , izolat , biljni proteini )

Za kraj da sumiramo: Sam whey protein nije adekvatna zamjena za obrok jer vecina ljudi nema iskoristivosti veceg broj proteina u kratkom vremenskom periodu za koji se isti probavi.

Opcija je usporavanje razgradnje proteina sa mastima i vlaknima ili koristenje drugih vrsta proteinskih dodataka.

Hvala na citanju – Dajte podrsku sa LIKE i podjelite ovo sa svojim prijateljima !!


bottom of page