top of page

Jake noge ili krupne noge ?


Vecina djevojaka koje smatraju da imaju ' jake ' tj . krupne noge misle da su iste gradjene od misica i da ne bi trebale trenirati sa tegovima ako zele smanjiti obime. ( stanjiti noge )

Izbjegavaju treninga sa tegovima , ili ako treniraju onda rade mnogo ponavljanja sa malim kilazama.

Realnost je drugacija , vase noge nisu gradjene od misica , mozda imate izgradjenu misicnu masu od ranijeg bavljenja nekim sportom , ali krupne noge u 99% slucajeva kod djevojaka su noge koje imaju dosta masnih naslaga.

Kao sto znamo trening nekog dijela tijela ne skida salo lokalno. Npr. Ako radimo trbusnjake ne skidamo stomak. Isto tako ako treniramo noge , ciljano ne skidamo masne naslage sa donjeg dijela tijela.

Istina da povecanje snage i radnih tezina vodi ka povecanju - hipertrofiji misica .

Ali ako smo sa prehranom u deficitu nasi misici vjerovatno i nece rasti , barem ne u tako veliko obimu.

Znaci prehrana ( kalorijski deficit) je taj koja odlucuje da li VI gubite masti , sa nogu ili bilo kojeg dijela tijela. A nasa genetika odredjuje gdje se nase masne naslage najvise skupljaju.

Zasto trenirati sa vecim kilazama ?

Slozene vjezbe su veci potrosaci energije. Ako uradimo 8 ponavljanja na cucnju sa 60kg to je mnogo efektivnije nego 20 ponavljanja sa 10kg. Jer tijelo oslobadja vise energije kako bi napravili jednu seriju.

Nasi misici ce jacati , tijelo trosi vise energije = veca potrosnja kalorija na samom treningu. I ako cilj tezinskog treninga ne bi trebao biti iskljucivo potrosnja kcal. Vec stimulacija misica.

Izgradjeni misici trose kalorije u stanju mirovanja to su nasi najbolji FAT BURNERI.

Najbolji primjer za to mogu navesti Leylu , prije 3 godine kada je krenula trenirati radna tezina na mrtvom dizanu je bila 10kg za dvije godine snaga je narasla da sada radi serije sa 80kg-90kg na istoj vjezbi.

Obim noge i buteine se smanjio za 6-8 cm.

Primjera u radu sa klijetima ima jos mnogo. Zbog toga bez straha trenirajte sa tegovima , ne plasite se velikih kilaza , sa vasom prehranom i manipulacijom unosa kalorija i kardio treningom vi odlucujete da li gubite , odrzavate ili dobijate kg.

Jako tijelo je lijepo tijelo. Snazno tijelo je zdravo tijelo !!

.

#Team BuildYourBody


bottom of page